Search
<< 

Press

Kategorier
Nyckelord

2017
23 Maj

Samarbete mot brott det bästa med att ha grannar

2017-05-23 08:00
" Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
Märk dina värdesaker med Märk-DNA och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp Märk-DNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt bland andra polisen och kriminologer vid Malmö Högskola.
Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus."
Grannsamverkan mot inbrott är det bästa med att ha grannar.

 

Det tycker nära hälften av svenskarna, enligt en ny undersökning från If. Och att hjälpas åt att ha uppsikt för att slippa påhälsning av tjuven är en god idé inför den stundande långhelgen. Oavsett om man ska ut och flyga, besöka vänner eller åka till landet den kommande långhelgen, är risken för inbrott alltid större när bostaden står tom.

Tjuvar rör sig i bostadsområden och spanar in tillgängliga objekt. De kan vara svåra att upptäcka, men med hjälp av grannsamverkan kan de boende hjälpas åt att avskräcka och försvåra för tjuvarna. Enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) minskar aktiv grannsamverkan risken för inbrott med i genomsnitt 26 procent.

- Nyfikna grannar som lägger sig i är ett bra sätt att hålla tjuvarna borta. Tjuvar vill jobba ostört utan att någon ser dem eller frågar vilka de är. Det är bra att hjälpas åt och vara uppmärksamma på vissa beteenden och sprida information om vad som sker i området, säger Caroline Uliana, informationschef på If. Att grannsamverkan är populärt bekräftas i försäkringsbolaget Ifs senaste undersökning, där 3 493 svenskar har fått svara på frågan vad de tycker är bäst med att ha grannar.

”Att hjälpas åt att hålla uppsikt mot inbrottstjuvar” är svaret som hamnar i topp - Nästan varannan svensk (49 procent) tycker att det är det bästa med att ha grannar. I åldern 55 och äldre är siffran ännu högre – nästan sex av tio (56 procent) tycker att det är det bästa. - Förutom att jaga bort inbrottstjuvar kan grannsamverkan även ha andra positiva effekter, som bättre samanhållning i området och bryta anonymiteten, säger Caroline Uliana.

22 000 bostadsinbrott per år
Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes totalt omkring 22 000 bostadsinbrott i Sverige under 2016. En tidigare undersökning beställd av If visar samtidigt att var åttonde svensk någon gång råkat ut för ett inbrott. Minst var sjätte svensk tar hjälp av sin granne med att ha uppsikt över hemmet medan hen är bortrest, visar en tidigare undersökning som If har genomfört.
Topp 5 – det här är bäst med att ha grannar:

Grannsamverkan – hjälpas åt att hålla uppsikt mot inbrottstjuvar  49%
Finns någon man kan be om hjälp om något skulle hända  47%
Socialt  26%
Man kan låna saker av varandra (ägg, skruvdragare, stege mm)  12%
Man får nya vänner  10%

Enkelt att starta GrannsamverkanFör att starta Grannsamverkan i området där du bor kontaktar man polisen genom att ringa 114 14 eller sin närpolisstation. Polisen arrangerar informationsmöten och distribuerar också broschyrer, skyltar och dekaler som man kan märka upp med..På samverkanmotbrott.se finner du information om hur man startar och håller igång Grannsamverkan.

Ifs tips om hur du stoppar tjuven    Se till att ha godkända lås på ytterdörrarna.

    Lås dörren även när du är hemma.
    Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
    Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
    Märk dina värdesaker med MärDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt bland andra polisen och kriminologer vid Malmö Högskola.
    Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
    Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus.
    Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
    Installera inbrottslarm med utomhussiren om du bor i hus.
    Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna.

 

Pressmeddelande if  •  Maj 23, 2017 08:00 CEST


Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
Kategorier
Nyckelord

Copyright 2024 Smartsand