Search
<< 

Press

Kategorier
Nyckelord

2019
11 Nov

Nu utreds stölder direkt – så snabbt får brottslingar sitt straff

2019-11-11 17:02
Ringa stölder och andra brott där straffet är under tre års fängelse omfattas av snabbspåret.

Försöket hos polisen i norra Stockholm med ”snabbspår” för bland annat stölder har lett till kraftigt förkortade utredningstider och att Fler brottslingar döms. Nu ska arbetssättet spridas i resten av Stockholm.

Den 5 oktober stal en man varor för en mindre summa i en mataffär i Täby. Det dröjde bara tio dagar innan han åtalades och nu har han dömts till böter.
Den 13 oktober blev en kvinna påkommen med ha stulit matvaror för en femhundring från en butik i Rinkeby. Dagen efter kunde hon åtalas och redan den 6 november dömdes hon till dagsböter.
Den 1 november stoppades en man på Hjulstavägen som flera gånger har kört bil utan giltigt körkort. Bara tre dagar senare åtalades han misstänkt för grov olovlig körning. Ärendena är några av många den senaste tiden som har ingått i försöket med snabbare lagföring, som hela polisen i norra Stockholm gick in i vid årsskiftet. Försöket har gjort att lagföringstiden har minskat från 22 till 2–6 veckor, rapporterar Dagens Nyheter. Klart med fortsättning Projektet kommer att fortsätta fram till 2022 och och byggas ut till hela polisregion Stockholm, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) i en kommentar till DN.

Det nya arbetssättet innebär att när misstänkta avslöjas direkt på plats av polisens patruller ska inledande utredningsåtgärder kunna påbörjas omedelbart. Det gäller brott med fängelse i högst tre år i straffskalan och utöver stölder kan det handla om brott som fortkörning, olovlig körning eller rattfylleri. Fakta Så fungerar snabbspåret Försöket drog i gång redan i fjol i lokalpolisområdena Rinkeby, Solna och Täby, men ska nu införas i hela polisregion Stockholm.

Snabbspåret omfattar brott som har fängelse högst tre år i straffskalan och där det inte krävs någon omfattande utredning. Den misstänkte ska tas på bar gärning och utredningen ska kunna starta omedelbart och pågå i max tre veckor. För polisen gäller det alltså att avsluta ärendena ute på brottsplatsen eller i ett så tidigt skede som möjligt. Det här sättet att jobba minskar antalet överlämningar och processen i rättskedjan går snabbare. Snabbare lagföring är ett regeringsuppdrag och utöver Polismyndigheten deltar flera andra myndigheter i försöket, bland annat Regeringskansliet, Justitiedepartementet, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården. Källa: Polismyndigheten Visa ”Måste lugna ner sig” Försöket med snabbspår har inte enbart fått önskad effekt.

Frågetecken kring rättssäkerheten har i vissa fall dykt upp. Mitt i har tidigare berättat om Tobias, 16, som blev oskyldigt rånanklagad och väcktes och greps av polis. Advokat Bengt Hesselberg, som företrätt Tobias, som nu friats från rånmisstankar, anser att det initialt gick alldeles för snabbt i svängarna. – Polisen måste lugna ner sig. De ställer till mycket problem för unga människor när polisen tar till det värsta att sätta någon i arresten. De måste ha mer på fötterna, har han sagt till Mitt i. .

Publicerad 11 november 2019, kl. 05:11Uppdaterad 11 november 2019, kl. 17:02 Nils Jönsson nils.jonsson@mitti.se Foto: Mostphotos
Kategorier:
Kategorier
Nyckelord

Copyright 2024 Smartsand