Search
<< 

Press

Kategorier
Nyckelord

2019
9 Feb

Smarta kameror alternativ vid gränskontroll

2019-02-09 02:26
Smarta kameror alternativ vid gränskontroll
Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill ha nya tekniska lösningar för att kontrollera Sveriges gränsövergångar.

Bland annat vill han att Sverige kikar på Nederländerna, som bland annat använder avancerade kamerasystem för att övervaka trafiken vid landets gränser.
– Det handlar dels om ansiktsigenkänning, men också om att titta på vilka bilar som rör sig fram och tillbaka över gränsen, säger han till Sydsvenskan.
Nederländerna införde 2012 systemet migoboras, som samlar information om trafikflödena dygnet runt. Genom att ta en bild på alla fordon som passerar kan datan dels användas för att se när stickprovskontroller ger mest resultat, dels kan typen av fordon som passerar analyseras. Om det till exempel framkommit att svarta stadsjeepar från ett visst land ofta används för människosmuggling eller gränsöverskridande brottslighet, kan migoboras rikta in sig den typen av fordon, vilket kan leda till att färre fordon behöver kontrolleras i onödan. Nederländska regeringen räknade med att installationen av kamerasystemet på de 15 största gränsövergångarna och ett antal mobila kostade motsvarande 200 miljoner kronor att utveckla och 20 miljoner kronor per år att driva. Damberg lyfter också fram ett ökat samarbete mellan polisen, tullen och kustbevakningen. – Med små ändringar kan vi göra det lättare för polisen att göra sitt arbete. Att ge passkontrollanter ökade befogenheter för att underlätta jobbet för utbildade poliser är definitivt en fråga jag ska titta vidare på, säger han till tidningen. Publicerat Aftonbladet 9 februari 201902:26 Foto: Erland Vinberg/TT Polisen på plats vid Öresundsbrons betal- och tullstation på Lernacken utanför Malmö. Arkivbild. av TT

Kategorier:
Nyckelord:

Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
Kategorier
Nyckelord

Copyright 2019 Smartsand