Search
<< 

Press

Kategorier
Nyckelord

2018
31 Maj

En av fem ringer inte polisen när grannen får inbrott

2018-05-31 07:30
Varje år stjäls det saker för 800 miljoner i svenska hem. Men långt ifrån alla ringer polisen när de ser ett pågående inbrott hos grannen.

Under ett år sker drygt 600 000 inbrott i villor och bostäder, och saker till ett värde av drygt 800 miljoner kronor försvinner, enligt en sammanställning som försäkringsbolaget If gjort av statistik från Svensk Försäkring.
Men ett inbrott innebär inte bara att man blir av med sina värdesaker.
 Att någon bryter sig in i ens hem skapar ofta en stark känsla av otrygghet hos den drabbade.
- Många vittnar om att de under en lång tid efteråt känner rädsla och oro när de är hemma trots att dörren låst, säger Lars Silfverswärd, skadeförebyggande expert på If.
Ändå ringer nära en av fem, 17 procent, inte till polisen när de ser ett pågående inbrott hos grannen. Enligt Ifs undersökning kontaktar några istället grannen direkt (7 procent), eller ingriper själva (5 procent),
- Det är anmärkningsvärt att så många väljer bort polisen i ett akut skede. Det gör att chansen att gripa förövaren minskar avsevärt, det är beklagligt eftersom vi redan har en väldigt låg uppklarningsprocent på inbrott bara omkring tre procent, säger Lars Silfverswärd.
I Ifs undersökning hade 11 procent av de svarande varit utsatta för inbrott, varav nästan hälften, inte anmälde det till polisen.
- Om det beror på en allmän misstro till att polisen ska klara upp brottet, eller något annat, det vet vi inte, säger Lars Silfverswärd.
Att ingripa själv är något Lars Silfverswärd direkt avråder ifrån.
- Visa gärna tjuvarna att de är upptäckta, till exepel genom att ropa åt dem. Det kommer förmodligen att göra att de avbryter inbrottet. Ta bilder av dem och deras fordon med mobilen om du har möjlighet, men håll avstånd till dem. Det kan vara farligt om tjuven känner sig trängd. Det är inte värt att risken att råka ut för något värre.
Lars Silfverswärd är mycket positiv till Grannsamverkan som sker i samarbete med lokal polis, och är en effektiv metod för att minska risken för inbrott. Enligt Brå minskar risken för inbrott i genomsnitt med 26 procent.
- Grannsamverkan går ut på att man gör bostadsområden mindre lockande för inbrottstjuvar genom att de boende i området lär sig mer om hur man skyddar sig, avskräcker och försvårar för tjuven samtidigt som man ökar uppmärksamheten på misstänkt aktivitet.
Dit har vi dock en bit kvar. Enligt Ifs undersökning skulle bara 16 procent ringa polisen om de hörde ett billarm/huslarm i närheten. Varannan skulle gå fram till huset/bilen för att se om det är något misstänkt på gång, men 9 procent skulle inte göra någonting alls.
Vad av följande skulle du i första hand göra om du såg/misstänker ett pågående inbrott hos grannen?Ingripa själv
5 %
Ringa Polisen
83 %
Kontakta grannen
7 %
Kontakta andra boende i området
3 %
Ringa en bekant
1 %
Inget av det ovanstående
1 %
Hur skulle du reagera om du hörde ett billarm/huslarm och var precis i närheten?
Jag går fram till bilen/huset för att se om det är något misstänkt på gång
50 %
Jag tänker att någon råkat sätta på larmet av misstag.
21 %
Jag kontaktar bilen/husets ägare
15 %
Jag kontaktar Polisen
16 %
Jag försöker stänga av larmet om allt verkar vara i sin ordning
2 %
Annat
5 %
Jag reagerar inte alls
9 %
Summa
118 %

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 22 november - 5 december 2017 har sammanlagt 3 507 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige. 1 453 personer svarade att de har husdjur. Ifs tips för hur du stoppar tjuven

Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma. Du hittar olika typer av lås för ytterdörrar i If Säkerhetsbutik.
Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.
Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus.
Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
Installera inbrottslarm med utomhussiren om du bor i hus.
Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.

Hemförsäkringen, villaförsäkringen och fritidshusförsäkringen gäller för inbrott och skador efter stöldförsök. Försäkringen kan aldrig ersätta annat än den ekonomiska förlust du lider efter ett inbrott eller en stöld. Därför är det viktigt att du gör det du själv kan för att förebygga inbrott och på så sätt minska risken för att just din bostad eller ditt fritidshus blir utsatt.

Pressmeddelande   •   Maj 31, 2018 07:30 CEST


Kommentarer


Inga kommentarer finns.
Bli först med att kommentera den här artikeln!
Kommentarer är modererade för den här artikeln.
Det betyder att din kommentar inte kommer att visas förrän den har blivit godkänd av en moderator.
Ange ditt namn
Ange en kommentar
Ange din e-postadress om du vill bli notifierad när nya kommentarer görs. Din e-postadress kommer inte att visas för någon annan.
Säkerhetsfråga:
För att förhindra missbruk av detta formulär vill vi att ni anger svaret på frågan nedan.
Svaret måste anges för att innehållet i formuläret skall skickas.
Ange svaret med siffror.
Verifiera att du är en person genom att svara på frågan.
Svaret anges med siffror.
Kategorier
Nyckelord

Copyright 2024 Smartsand