Search
<< 

Press

Kategorier
Nyckelord

2019
10 Jun

Kopparstöld vid Folkärna kyrka i Krylbo – stuprörsdelar har försvunnit

2019-06-10 20:48
Under helgen har det stulits koppardetaljer från tio stycken stuprör vid Folkärna kyrka i Avesta kommun. Stölden upptäcktes under måndagsmorgonen av en kyrkovaktmästare.

Enligt Stefan Dangardt, presstalespersonen på polisen så finns det inga spår efter tjuvarna.

– Men det här visar ju på ytterligare en metallstöld från kyrkor, att man inte drar sig för det, säger han och fortsätter:

– Det är ju så att brotten går i vågor. Ytterst hänger det ihop med världsmarknadsprisena på ädelmetaller. Åtminstone en gärningsmanna-kategori är ju ligor utifrån som samlar på sig metaller. Fem kilo koppar saknas

Det framgår inte hur mycket den stulna kopparen ska vara värd. Enligt Benny Larsson som är kyrkogårdschef vid By-Folkärna pastorat, som kyrkan tillhör, så handlar det uppskattningsvis om sammanlagt fem kilo koppar som försvunnit.– Det är jättetråkigt, för det kostar ju att ställa i ordning igen och de lär ju inte få så himla mycket för det, säger han. Benny Larsson berättar att man inom pastoratet varit med om liknande stölder tidigare.– I kyrkan i Horndal tog man koppartak och på By kyrka var det hängrännor man tog. Det är kanske fyra-fem år sedan. Händelsen är polisanmäld som stöld.

Relaterat    Stor kopparstöld på Hovdestalunds kyrkogård
    12 februari 2019
    Arkiv
    Koppar stulet vid Skoghalls kyrka
    11 maj 2019
    Kopparstöld
    Kraftig minskning av kopparstölder utmed järnvägen

    18 juli 2016DelaDela

Maria Krums-Vabins Publicerad:10 juni 2019 11.32 Uppdaterad:10 juni 2019 20.48 Foto: Niklas Hagman

Kategorier:
Kategorier
Nyckelord

Copyright 2022 Smartsand