Search
<< 

Press

Kategorier
Nyckelord

2020
12 Maj

Rivningslokal i Johannesfred tillhåll för kriminella

2020-05-12 11:45
Problemen med olovliga båthamnar i Bromma fortsätter, nu senast i Johannesfred där polisen hittat stöldgods för hundratusentals kronor. Men nu ska man ta ett samlat grepp för att hitta en långsiktigare lösning.

I januari i år genomförde Kronofogden ett avlägsnande av den olovliga båthamnen i Minneberg. Efter det har några båtar lagt till nedanför Ljunglöfska slottet och vid Kvarnviken ner mot Råcksta. Nu har ytterligare en ny olovlig båthamn upptäckts vid Ekesiöös gamla lokaler i Johannesfred.

Enligt polisen är det ett femtontal personer som har uppehållit sig där under några veckor. Erik Ullberg-Westin arbetar brottsförebyggande på sjöpolisen och han menar att det främst handlar om missbrukare och brottsaktiva.


– Varje gång vi är där plockar vi stöldgods, det kan röra sig om värden för hundratusentals kronor. Men det är svårt att säga vem som stulit sakerna eller vem som äger dem, säger Erik Ullberg-Westin.
Enligt polisen har man också märkt av en ökad narkotikahandel i området. Ett annat problem är nedskräpning i och runt vattnet. enligt Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma, rör det sig om bostadslösa och missbrukare från olika delar av stan. Han säger att de flesta nu har lämnat lokalen eftersom exploateringskontoret i veckan skulle påbörja rivningen av den eftersom det ska byggas bostäder på platsen.

Vad som händer med den olovliga båthamn utanför lokalen återstår att se. Men en ansökan om avlägsnande ska skickas in till Kronofogden. – Men det tar lång tid. Det är snart sex månader sedan vi initierade båthamnen i Blackeberg. Kronofogden har sagt att de har ärendet på sitt bord, men den ligger en bit ner i högen, säger Matti Rönnqvist. Ett skäl till varför det är svårt att komma tillrätta med de olovliga båthamnarna är att de bara behöver flytta sig några hundra meter för att det ska krävas en ny ansökan om ett avlägsnande. Men nu ska representanter från staden, andra markägare, lokalpolisområden, sjöpolisen och Kronofogden sätta sig ner för att se om det går att ta ett större grepp om olovliga båthamnar.

– Då kan vi också se om rådande lagstiftning räcker till eller om man måste gå via stadshuset för att ta fram andra verktyg, säger Matti Rönnqvist. Ett avlägsnande kan göras om någon utan lov har bosatt sig på en egendom eller om man inte vet vem ägaren till båten är, då förstörs båtarna och kostnaderna hamnar på Kronofogden. Vid en avhysning förvaras båtarna i tre månader och ägaren har möjlighet att hämta ut båten mot betalning.

Publicerad 11:45, 12 maj 2020 Ella Söderberg ella.soderberg@direktpress.se 073-600 69 31 Foto: Sjöpolisen
Nyckelord:
Kategorier
Nyckelord

Copyright 2024 Smartsand